8 mars 2011

Semlor - bara 12 st

Semlor enligt klassiskt recept. Bra med ett "mindre recept" - för de ska helt klart ätas färska istället för att frysas...

Antal: 12 st eller 20 små
Tid: ca 2 h med jäsning

Du behöver:
75 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst (2 1/2 paket amerikansk jäst)
1/2 dl strösocker (eller sirap)
1 krm salt
1 tsk stött kardemumma
1 ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning:
2 dl vispad grädda
75 g mandelmassa + späd med 3 skedar grädde
Florsocker 

Så här gör du:
1.) Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. 
2.) Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig.
3.) Krossa kardemumma i mortel ihop med lite socker. Häll i varma mjölken-smöret. Tillsätt även socker/sirap i mjölk-smör-röran. Se till att sockret smält.
4.) Tillsätt salt, ägg och 6 dl av mjölet. Arbeta degen smidig. 
5.) Låt jäsa ca 30 min. Snåla inte på tiden - jag låter gärna jäsa lite extra.
6.) Sätt ugnen på 225°. 
7.) Blanda bakpulvret med 1 dl mjöl och arbeta in det i degen. Arbeta degen ordentligt (knåda) så den får rejäl spänst.
8.) Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och baka ut 12 runda släta bullar
9.) Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper ca 20 min, gärna 40 min om du har tid.
10.) Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna och blanda det med mjölk och riven mandelmassa. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.

Enjoy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar