24 mars 2016

Getostpaj / Västerbottenpaj




Perfekt för att göra 12 små eller 1 stor paj.


Deg:
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten

Fyllning:
3 ägg
1 dl grädde
2 krm nymald svartpeppar
200 gram getost
1-2 msk hackad färsk rosmarin
2 msk honung

Så här gör du:
1.) Hacka samman smör och mjöl i matberedare (med kniv isatt) eller för hand. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman till en deg.
2.) Tryck ut degen i små portionsformar (brukar använda muffinsform) eller stor pajform och ställ kallt i ca 30 min. 
3.) Sätt ugn på 225 grader.
4.) Nagga pajskalet och förgrädda i ca 10 min, i mitten av ugnen.
5.) Vispa samman ägg och grädde till fyllningen. Krydda med svartpeppar och smula i osten.
6.) Häll fyllningen i pajskalet och grädda ca 20 min tills pajen "stannat". Garnera med rosmarin och ringa över honung vid servering. Kanske lite valnötter på, om inga allergier finns hos gästerna.



Variant:
Istället för getost, rosmarin och honung, kan du ha i ca 0.8 pound / 350 gram västerbottenost (svart paket på Costco). Riv osten och rör ihop med ägg/gräddblandning. 
Tips: kavla ut deg, istället för att använda händerna.

Perfekt att ha som bjudmat när man är många! Jag har gjort denna både till både påsk och midsommar!

9 jan. 2016

Hemmagjord vaniljsås


Inget Arla eller Ekströms här i California....så köpe-vaniljsås är det lite fattigt med. Därmed har vi blivit riktiga hejjare på att göra egen hemmagjord vaniljsås. Blir såååå mycket godare. 

Det här behöver du (4 pers):
1 st  vaniljstång
2 dl  vispgrädde
2 dl  mjölk
1 dl  strösocker
4 st  äggulor

Så här gör du:
1.) Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna. 
2.) Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Kyl såsen. 

Perfekt att förberedda dagen innan. Fram med äppelpaj och njut!


6 jan. 2016

Olivia´s enkla äppelkaka



Denna paj är så enkel att Olivia fixar den själv - där av Olivia´s äppelkaka!

Det här behöver du:
5 fina äpplen, vi brukar använda röda
125 gram smör
1 dl socker
2 dl vetemjöl
0,75 tsk bakpulver
2 msk kanel till pudring
1/2 dl havregryn

Så här gör du:
1.) Smöra en ungsfast form
2.) Kärna ur äpplena, vi brukar behålla skalet på. Skiva dem grovt och lägg i formen.
3.) Smält smöret. Rör ihop de torra ingredienserna. Häll över avsvalnat smör. Pudra kanel över äpplena och klicka sedan ut fyllningen.
4.) Grädda i ung på 200 grader i ca 15-20 min (tills den får gyllenbrun färg)
5.) ÄT & NJUT....

Så klart ska det vara vaniljsås eller glass till :-)

4 jan. 2016

Äkta béarnaisesås



















Något vi saknar här i USA är béarnaisesås till köttbiten. Ni är lyckligt lottade därhemma i Svedala som har bea på burk a la Lallerstedt.... Men nu fixar vi biffen ändå, med hemmagjord äkta bea!

Det här behöver du:
1 schalottenlök (gul lök ger mer smak)
5-6 persiljestjälkar, spar blommorna till senare
2 kvistar dragon (tarragon)
1 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
6 vita hela pepparkorn
5 äggulor
150 gram smör
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad dragon
salt 
vitpeppar

Så här gör du:
1.) Skala och hacka löken. Lägg den i kastrull tillsammans med persilje-kvistar, vatten, vinäger och pepparkorn. Låt koka ca 5 min, tills ca 2 msk återstår. Sila av.
2.) Smält smöret i en annan kastrull och ställ åt sidan.
3.) Värm äggulorna och "vinägervätskan" i vattenbad på medelvärme. Vispa lite lagom. Det ska bli en pösig kräm (som sockerkaks-smet), temperatur ska upp till ca 62-65 grader, då börjar äggen att tjockna.
4.) Tag sedan smöret (ljummet) och vispa i under kraftig omrörning.
5.) Blanda i de hackade kryddorna och salt och vitpeppar.
Vill man göra extra spicy kan lite chili blandas i. 

Vips, så har du en alldeles underbart god och enkel bea...

Många recept-tips finns på nätet. Kolla gärna in Herr Moberg, som inspirerat oss!
https://youtu.be/jT85Tu7WP7g


Ahi Poke



Efter att ha spenderat Jul-ledighet 2015 på Oahu, har vi ätit massa fisk och speciellt Ahi ahi tuna, även kallat Ahi Poke, har blivit en stor favorit.
Så här kommer recept på det.

Det här behöver du:
1 pound (0,5 kg) sashimi grade ahi tuna (tonfisk) som delas i 1 cm kuber
1/4 cup (drygt 0,5 dl) gul lök, tunt skivad
1/4 cup (drygt 0,5 dl) green onion (salladslök)
1/2 tesked färsk riven ingefära
1/4 cup (drygt 0,5 dl) soja sås "Shoyu sauce in Hawaiian"
1/2 tesked sesam olja
1/4 tesked krossade röda peppar flakes
1 tesked rostade sesamfrön
1 hel avocado som skärs i kuber, om du gillar det
Sea salt om det behövs...

Så här gör du:
Blanda alla ingredienser, täck över med plast och låt få vila ca 1-2 h i kylskåpet så smakerna gifter sig! Lägg upp på fina små fat och njut. Kan även serveras med ris, så blir det lite matigare.





2 mars 2014

Old Fashioned American Pancakes


Med bara 7 ingredienser kan du göra riktigt goda fluffiga amerikanska pannkakor! Perfekt för söndagsfrukosten.

Det här behöver du:
1 1/2 cup mjöl (3,5 dl)
3 1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk socker
1 1/4 cup mjölk (3 dl)
1 ägg
3 tsk smält smör

Så här gör du:
1.) Blanda ihop mjöl, bakpulver, salt och socker i en stor skål.
2.) Rör i mjölk, ägg och smält smör. Blanda väl, inga klumpar...
3.) Stek i smör, klicka i drygt 1/4 cup (nästan 1 dl) smet och låt "pösa upp" i stekpannan, vänd och stek hastigt på andra sidan.

Servera med färsk frukt, sirup, vispgrädda eller toppa med dina favoriter. Jag gillar en klick quark (kesella) för att göra frukosten proteinrikare! Dessa pannkakor fungerar även alldeles utmärkt dagen efter i barnens lunchlåda....

Enjoy!

28 feb. 2014

Fudgy Brownies


Brownies eller chokladkaka
- vad är egentligen skillnaden? När jag frågar mina amerikanska vänner kan ingen ge ett bra svar.... Hur som, dessa brownies är grymma och busenkla. "One can never have too many brownie recipes in their arsenal."


Det här behöver du:
10 msk  (1 1/4 sticks eller 145 gram) smör
1 1/4 cups ( 250 gram) socker
3/4 cup plus 2 msk (65 gram) osötat cocoa powder (natural or Dutch-process)
1/2 tsk salt
1 tsk pure vanilla extract + 1 tsk svenskt vaniljsocker
2 stora ägg
1/2 cup (70 gram) mjöl

Vi älskar kaffe, så jag brukar lägga till 2-3 msk. Vanligt är också hackade valnötter, tag då ca 75 gram (2/3 cup)

Så här gör du:
1.) Värm ugn till 325 F (ca 170 C) och placera galler på lägsta nivå.
2.) Smöra eller lägg bakplåtspapper i en form på ca 8 ich (20 cm).
3.) Blanda smör, cacao och salt i skål som tål microwaving. Micra röran tills smöret smällt, ca 1 min, rör emellanåt tills blandningen är smidig. Det ser lite geggigt ut....
4.) Blanda i vanilj extraxt + vaniljsocker. Blanda i ett ägg i taget och rör ordentligt emellan varje ägg. När röran är slät blandar du i mjöl och rör kraftigt tills allt är väl blandat. Häll i kaffe/nötter sist.
5.) Häll i smeten i smord form och sprid ut.

6.) Baka i ugn ca 20-25 min. Låt svalna helt, kan även placeras i kyl då brownies skärs mycket lättare om de är riktigt svala. Skär i små fyrkantiga "bit-size" och smaka! You will love them....

Ät och njut!
Dessa är inte så söta som vanliga brownies och nästan lite nyttiga om du använder Organic Raw Cacao Powder.