9 jan. 2014

Kardemummakrans med vanilj


Philips kommentar: "- mamma, den smakar Sverige!"

Solklart den godaste krans jag ever bakat. Lättbakad och snabb också.
 
Kardemummakrans med vanilj, 1 krans

Vetedeg:
2 ½ dl mjölk (eller mjölkfritt alternativ)
25 gram jäst (jag tar 1 1/2 paket amerikansk torr jäst)
½ tsk salt
1 dl socker
1 tsk nystött kardemumma
Cirka 7 ½ dl vetemjöl (mjöl går aldrig att ange exakt, känn efter själv)
75 gram smör

Lite extra mjöl till utbakning

Fyllning:
75-100 gram smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma (kardemummakärnor som du mortlar)
1 msk marsánkrämpulver, kan bytas ut mot en extra tesked vaniljsocker + 2 tsk majsstärkelse (maizena)

Toppning:
Uppvispat ägg (kan uteslutas)
1 tsk nystött kardemumma
2-3 msk strösocker

Lös upp jästen i fingervarm mjölk. Tillsätt socker, salt och kardemumman. Arbeta in mjölet. Smält smöret och låt det svalna lite. Häll smöret över degen och knåda degen tills smöret sugits in av degen. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter, gärna 45 minuter. Rör under tiden ihop ingredienserna till fyllningen.
Kavla ut degen till en avlång platta, kleta på fyllningen och vik ihop degen i tre delar. Skär sedan degen i tre delar på längden och fläta ihop till en fläta. Forma till en ring och lyft över cirkeln i en smord sockerkaksform. Låt jäsa under bakduk i 20 minuter, pensla och strö på kardemumma och strösocker. Grädda i 200 grader i cirka 30 minuter. Tiden är svår att ange men tänk på att det blir mycket bulle på liten yta så ta inte ut kransen för tidigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar