24 mars 2016

Getostpaj / Västerbottenpaj




Perfekt för att göra 12 små eller 1 stor paj.


Deg:
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten

Fyllning:
3 ägg
1 dl grädde
2 krm nymald svartpeppar
200 gram getost
1-2 msk hackad färsk rosmarin
2 msk honung

Så här gör du:
1.) Hacka samman smör och mjöl i matberedare (med kniv isatt) eller för hand. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman till en deg.
2.) Tryck ut degen i små portionsformar (brukar använda muffinsform) eller stor pajform och ställ kallt i ca 30 min. 
3.) Sätt ugn på 225 grader.
4.) Nagga pajskalet och förgrädda i ca 10 min, i mitten av ugnen.
5.) Vispa samman ägg och grädde till fyllningen. Krydda med svartpeppar och smula i osten.
6.) Häll fyllningen i pajskalet och grädda ca 20 min tills pajen "stannat". Garnera med rosmarin och ringa över honung vid servering. Kanske lite valnötter på, om inga allergier finns hos gästerna.



Variant:
Istället för getost, rosmarin och honung, kan du ha i ca 0.8 pound / 350 gram västerbottenost (svart paket på Costco). Riv osten och rör ihop med ägg/gräddblandning. 
Tips: kavla ut deg, istället för att använda händerna.

Perfekt att ha som bjudmat när man är många! Jag har gjort denna både till både påsk och midsommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar