4 jan. 2016

Äkta béarnaisesås



















Något vi saknar här i USA är béarnaisesås till köttbiten. Ni är lyckligt lottade därhemma i Svedala som har bea på burk a la Lallerstedt.... Men nu fixar vi biffen ändå, med hemmagjord äkta bea!

Det här behöver du:
1 schalottenlök (gul lök ger mer smak)
5-6 persiljestjälkar, spar blommorna till senare
2 kvistar dragon (tarragon)
1 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
6 vita hela pepparkorn
5 äggulor
150 gram smör
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad dragon
salt 
vitpeppar

Så här gör du:
1.) Skala och hacka löken. Lägg den i kastrull tillsammans med persilje-kvistar, vatten, vinäger och pepparkorn. Låt koka ca 5 min, tills ca 2 msk återstår. Sila av.
2.) Smält smöret i en annan kastrull och ställ åt sidan.
3.) Värm äggulorna och "vinägervätskan" i vattenbad på medelvärme. Vispa lite lagom. Det ska bli en pösig kräm (som sockerkaks-smet), temperatur ska upp till ca 62-65 grader, då börjar äggen att tjockna.
4.) Tag sedan smöret (ljummet) och vispa i under kraftig omrörning.
5.) Blanda i de hackade kryddorna och salt och vitpeppar.
Vill man göra extra spicy kan lite chili blandas i. 

Vips, så har du en alldeles underbart god och enkel bea...

Många recept-tips finns på nätet. Kolla gärna in Herr Moberg, som inspirerat oss!
https://youtu.be/jT85Tu7WP7g


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar