Surdegsgrund är det du behöver för att kunna baka surdegsbröd - funkar som jäst! Det finns surdegsgrund baserat på råg och surdegsgrund baserat på vete. Här kommer recept på båda varianterna.
Att starta en surdegsgrund
Tid: ca 5 dagar
Rågsurdegsgrund
Dag 1, morgon
100 g (1dl) ljummet vatten
50 g (1/2 dl) rågmjöl
Rör ihop vatten och mjöl i en glasburk som rymmer minst 1/2 liter. Lägg på lock (men skruva inte fast det så att det blir tätt) och ställ burken på ett varmt ställe ca 20-25 grader, kanske i skåpet ovan kylen där det brukar vara extra varmt. Låt blandningen stå i 3 dygn. Ska försiktigt på burken morgon och kväll (var 12:e timme)
Dag 4, morgon
100 g (1 dl) ljummet vatten
90 g (1 1/2 dl) rågmjöl
Tillsätt vatten och mjöl och rör om (använd en gaffel) Blandningen blir nu tjockare.
Dag 4, kväll
100 g (1 dl) ljummet vatten
60 g (1 dl) rågmjöl
Nu ska jäsprocessen ha kommit igång och surdegen vuxit en del.
Dag 5, morgon
Om surdegen efter 10-12 h har rest sig ordentligt och har en konsistens som liknar chokladmousse är din surdegsgrund klar. Om inte, häll ut allt utom ca 50 g (1/2 dl) och fyll på med ver vatten och mjöl och rör om. Surdeg som lever sätter du nu i kylskåp och petar på locket ordentligt - eller bakar direkt på!
Hur vet man om surdegen lever?
Det bubblar, många små bubblor och det luktar surt. När man blandar vatten och mjöl vaknar massa mikroorganismer i mjölet till liv. Går det som det ska, bildas mjölk- och ättiksyrabakerier som gör surdegen sur. Så småningom blir degen så sur att elakartade baciller och mögel inte överlever. Så här ser min rågsurdegsgrund ut efter 5 dagars jäsning i rumstemperatur.

Det bubblar, många små bubblor och det luktar surt. När man blandar vatten och mjöl vaknar massa mikroorganismer i mjölet till liv. Går det som det ska, bildas mjölk- och ättiksyrabakerier som gör surdegen sur. Så småningom blir degen så sur att elakartade baciller och mögel inte överlever. Så här ser min rågsurdegsgrund ut efter 5 dagars jäsning i rumstemperatur.
Vetesurdegsgrund
Att starta vetesurdeg kan vara lite krångligare. Du kan använda lite rågsurdeg som hjälp, då går det snabbt och enkelt.
Dag 1, morgon
5 g (1 tsk) rågsurdegsgrund
50 g (1/2 dl) ljummet vatten
50 g (1 dl) vetemjöl special
Blanda samman ingredienserna i en burk som rymmer minst 1/2 liter. Lägg på ett lock, men skruva ej åt. Låt stå varmt, gärna 25 grader. Skaka burken försiktigt var 12:e timme.
Dag 2, kväll
100 g (1 1/2 dl) vetemjöl special
100 g (1 dl) ljummet vatten
Tillsätt mjöl och vatten och blanda ordentligt (gaffel är bra). Efter 12 timmar bör surdegen ha kommit igång. Det ser man på att den har ökat i volym och bubblar livligt. Den är lite segare i konsistensen än vad rågsurdegen är.

Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar