15 feb. 2011

Kanelbullar - svenska & saftiga


Saftiga, traditionella kanelbullar är alltid lika gott! Det här receptet funkar även fint för lussekatter, byt ut kardemumma mot saffran.

Grundrecept
Ca 30 bullar
Tid: 3 h (inkl jäsning)

Detta behöver du:
200 g extrasaltat smör
5 dl gammeldags mjölk (USA: 4 dl mjölk/1dl wipped cream)
1 paket jäst (USA: 3 paket färsk jäst/eller 3 påsar torrjäst)
1 krm salt
2 dl vit bakningssirap (USA: 1 dl ljus sirap + i dl socker)
2 hela ägg
15-17 dl vetemjöl
1 burk kesella gourmet (USA: quark el grekisk yoghurt)
1 ägg till pensling
Pärlsocker

Jag brukar lägga till 2 msk kardemumma och vaniljsocker. Är det lussekatter du bakar behöver du 2 kuvert saffran.Gillar du russin, tillsätt ca 1-2 dl.

Gör så här:
1.) Smält smöret och värm smör, mjölk samt vit bakningssirap till fingervarmt
2.) Finfördela kardemumma/saffran genom att mala omkring i en mortel tillsammans med 1 msk socker och tillsätt detta till degspadet.
3.) Smula ned jästen i degbunke. Häll över LITE av degspadet och rör ut jästen med detta. Använd gaffel.
4.) Häll över resten av degspadet. Häll i saltet.
5.) Tillsätt 6 dl av mjölet och rör ut det i degspadet tills det är helt slätt - INGA KLUMPAR!
6.) Rör därefter ned hela innehållet i kesellaburken (2 1/2 dl). Rör noga.
7.) Tillsätt de 2 äggen och rör till de helt har fördelat sig. 
8.) Tillsätt russin efter smak.
9.) Tillsätt därefter successivt mjölet. Arbeta inte för mycket, var försiktig så du inte häller i för mycket mjöl. Tänk på att mjölet svället och absorberar mycket vätska under jäsning. Jag häller alltid ut mjölet på ett bord, häller över degspads-sörjan och vänder in mjölet degskrapa. Inget knådande i bunke! Lägger sedan tillbaka degen i bunken och låter jäsa.
10.) Låt degen jäsa övertäckt i sin bunke ca 1, 5 - 2 h - snåla inte på tiden.

Värm ugnen till ca 250 g / 450 F. Tippa upp degen på mjölat bakbord och knåda ut lätt. Dela degen i tre lika delar. Dela dessa i 10 delar vardera. Baka ut till önskad form. Lägg ca 10 bullar/plåt. Låt jäsa ca 20 min. Pensla dem noga med lätt uppvispat ägg. Om du garnerar med russing, tryck in dem väl - annars bränns de.

Grädda högt upp i ugnen i ca 8-10 min. Låt bullarna svalna väl täckta av bakduk.

Tips på fyllning:
kanel, kardemumma, vanilj, mandelmassa...
50 g margarin eller smör
½ dl strösocker
1 tsk kanel

Enjoy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar