Vill du hellre ha en fisksoppa funkar basen bra. Du väljer själv vad du vill toppa grytan med för godsaker från havets djup...
Antal: 4 pers
Tid: ca 30 min
Du behöver:
Blåmusslor (med skal)
3 dl vispgrädde
1 dl vitt vin (minst)
1 gul lök
4 vitlöksklyfter (pressade)
2 potatisar (fint skivade)
1 stor morot (fint skivad)
1/4 purjolök (fint strimlad)
1/4 kruka färsk timjan
1 knivsudd cayennepeppar
Fisk efter tycke & smak; lax och torska är matiga saker...
Så här gör du:
1.) Fräs löken och vitlöken i en stor gryta med smör utan att ta färg. Lägg i musslorna och häll sedan på 1 dl vatten och vitvinet. Låt koka under lock till musslorna öppnat sig.
2.) Lyft upp musslorna ur grytan och lägg åt sidan. Lägg i morötter och potatis i buljongen som är kvar i grytan. Låt koka tills de är mjuka.
3.) Häll därefter i grädden och lägg i resten av ingredienserna inklusive musslorna samt den fisk du valt att ha i dagens soppa. Lax och torsk behöver sjuda ca 5 min (beror självklart på hur stora/små bitar du). Har du räkor, lägg i dem precis innan servering annars blir de sega.
4.) Smaka av med salt och cayennepeppar.
Det blev en härlig måltid som stillade vårt sug av råvaror från den svenska västkusten. Råvarorna var inhandlade på The Fish Market i Palo Alto där jag hittade torsk (cod) från Canada som var oväntat bra! Halstrade pilgrimsmusslor serverades till förrätt...
Enjoy!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar