17 mars 2011

Kinesiskt stekt ris med ägg & skinka

När det blir ris över är denna rätt helt suverän. Hemma hos oss kallar vi rätten för "Flied Lice" då personalen på Kina-hak ibland har lite svårt att uttala R-en!!

Antal: 4 pers
Tid: max 20 min

Du behöver:
2 st ägg, lättvispade i bunke
1 gul lök
250 gram skinka
2 - 3 msk jordnötssmör/olja
3 - 4 dl kokt, kallt ris
40 ml soja
frysta ärtor eller ärtskidor
(små skalade räkor, om du har)

Så här gör du:
1.) Vispa ihop äggen med gaffel och krydda med salt och peppar.
2.) Hacka löken i lagom bitar. Skär skinka i tunna strimlor.
3.) Hetta upp olja i en wok/stekpanna och häll i äggen. Rör hela tiden i äggvispet i stekpannan så det blir i små bitar. När äggen börjar stelna lägger du i lökhacket och skinkan. Stek någon minut under omrörning. 
4.) Tillsätt ris och ärtor, stek under omrörning i ca tre minuter tills riset börjar få färg. Tillsätt soja, jordnötssmör och räkor, låt allting bli genomvarmt.

Helst bör du koka riset en dag innan och förvara det i kylskåp över natten. Det gör att kornen faller isär, och det gör att det stekta riset inte blir så kladdigt.

Tips! I denna rätt kan du ha i precis det du gillar. Kyckling, hackad paprika, broccoli, hackade morötter, hackad chili... Låt fantasin flöda! 

Enjoy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar